Vitamin B2 riboflavin
Je
Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.
Strukturu riboflavinu tvoří heterocyklické isoalloxazinové jádro a cukerný alkohol ribitol.
Vlastnosti
Je potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. V těle je zodpovědný za energetickou přeměnu. Pokud vitamín B2 chybí, mohou se objevit onemocnění hrtanu a hltanu, chudokrevnost, nebo kožní problémy.
V potravinách
Nachází se hlavně v játrech a produktech z nich. Pokud nemáte rádi játra, dejte si paštiku. Dál v kvasnicích, mléku, zelenině, obilných klíčkách, bramborách a v lipovém květu.
Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.
Strukturu riboflavinu tvoří heterocyklické isoalloxazinové jádro a cukerný alkohol ribitol.
Vlastnosti
Je potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. V těle je zodpovědný za energetickou přeměnu. Pokud vitamín B2 chybí, mohou se objevit onemocnění hrtanu a hltanu, chudokrevnost, nebo kožní problémy.
V potravinách
Nachází se hlavně v játrech a produktech z nich. Pokud nemáte rádi játra, dejte si paštiku. Dál v kvasnicích, mléku, zelenině, obilných klíčkách, bramborách a v lipovém květu.