Vitamin B2 riboflavin

30.01.2013 19:34

 

 

Je

Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.

Strukturu riboflavinu tvoří heterocyklické isoalloxazinové jádro a cukerný alkohol ribitol.

Vlastnosti

Je potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. V těle je zodpovědný za energetickou přeměnu. Pokud vitamín B2 chybí, mohou se objevit onemocnění hrtanu a hltanu, chudokrevnost, nebo kožní problémy.

V potravinách

Nachází se hlavně v játrech a produktech z nich. Pokud nemáte rádi játra, dejte si paštiku. Dál v kvasnicích, mléku, zelenině, obilných klíčkách, bramborách a v lipovém květu.

 

Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.

Strukturu riboflavinu tvoří heterocyklické isoalloxazinové jádro a cukerný alkohol ribitol.

Vlastnosti

Je potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. V těle je zodpovědný za energetickou přeměnu. Pokud vitamín B2 chybí, mohou se objevit onemocnění hrtanu a hltanu, chudokrevnost, nebo kožní problémy.

V potravinách

Nachází se hlavně v játrech a produktech z nich. Pokud nemáte rádi játra, dejte si paštiku. Dál v kvasnicích, mléku, zelenině, obilných klíčkách, bramborách a v lipovém květu.