Vitamin B1 tiamin či aneurin

28.01.2013 15:53

 

Je

Tiamin je důležitý při metabolismu sacharidů a aminokyselin. Je nezbytný pro dobrou přeměnu sacharidů z potravy v energii.

Tiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále doplňován v potravinách a v potravinových doplňcích. Konzumace kávy a černého čaje snižuje množství vitamínu B1 v těle.

Vlastnosti

Nedostatek vede k neuralgiím, dále k potížím při porodu, neschopnosti kojit, nechuti k jídlu. Může nastat pocit nedostatečnosti při dechu. Dále žaludeční choroby, duševní výkon ovlivní B1, také srdeční úzkost, kornatění, nervové nemoci, nervové bolesti. Má diuretické účinky, vliv na tvoření odpadových kyselin i zácpu. Může způsobit mizení svalů, bolesti ve svalech, slabé svaly, ochablost, ischias. Bolesti rukou, nohou a v kříži, únava, opuchliny kloubů jsou následkem nedostatku vitamínu, jakož i křečové žíly, závrať, nemoc Beri-beri, vodnatelnost, aj.

Potřeba tiaminu vzrůstá u starších lidí, ve stresových situacích, při velké fyzické zátěži, v období těhotenství a kojení.

Doporučené denní dávkování je u můžu 0,9 -1,5 mg a 0,8 -1,1mg pro ženy (včetně těhotných žen).

Předávkování je téměř vyloučeno. Jsou však zaznamenány ojedinělé případy alergické reakce sensitivních lidí na ústní podání většího množství tohoto vitamínu.

V potravinách

Přírodní zdroje; pivní kvasnice, žloutek, obilkové klíčky nebo zrno, čočka, hrách, salát, zelí, pomeranče.